Σερφάροντας στα κύματα της οικολογίας: Οι Πράσινοι των ΗΠΑ

Συνήθως, όταν μιλάμε για τους Πράσινους των ΗΠΑ, έχουμε στο νου μας ένα μόνο κόμμα σε εθνικό επίπεδο. Ωστόσο, η κατάσταση είναι λίγο πιο πολύπλοκη και επειδή το επίπεδο της πολιτικής οικολογίας σ’ αυτή τη χώρα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, λόγω και των πιο ριζοσπαστικών χαρακτηριστικών σε σχέση με τη δυτική Ευρώπη, επιλέξαμε να δώσουμε λίγες παραπάνω πληροφορίες και αφορμές για περισσότερη αναζήτηση. Κατά κύριο λόγο θα αναφερθούμε στα δυο πιο γνωστά «Πράσινα κόμματα» των ΗΠΑ: στους Πράσινους (Greens/Green Party USA –G/GPUSA) και στο Πράσινο Κόμμα (Green Party of the United States –GP-US).

Καλή περιήγηση
Στρατής Αιγαιοπελαγίτης

Γενικά
http://en.wikipedia.org/wiki/Greens/Green_Party_USA και
http://en.wikipedia.org/wiki/Green_Party_(United_States)
Εμπνευσμένοι από την εκλογική επιτυχία των Γερμανών Πράσινων, πολιτικοί ακτιβιστές στις ΗΠΑ ίδρυσαν το 1984 τις Επιτροπές Αλληλογραφίας (αργότερα γνωστές ως Πράσινες Επιτροπές Αλληλογραφίας –GCOC). Υιοθέτησαν τις 10 Αρχές-Κλειδιά ως τη φιλοσοφική τους βάση, βασισμένες χαλαρά στους Τέσσερις Πυλώνες (οικολογία, κοινωνική δικαιοσύνη, μη-βία, δημοκρατία βάσης), που χρησιμοποιούν τα περισσότερα Ευρωπαϊκά Πράσινα κόμματα και οργανώθηκαν με βάση βιο-περιοχές αντί διοικητικές περιοχές. Η πρώτη πανεθνική συνάντηση έγινε το 1987 και από το 1989 οργανώνεται κάθε χρόνο. Στη συνάντηση του 1991, οι Επιτροπές διαλύθηκαν και υιοθετήθηκε μια νέα δομή, που ονομάστηκε «Πράσινοι/Πράσινο Κόμμα των ΗΠΑ» (G/GPUSA) και λειτουργούσε με απεσταλμένους από τοπικές και περιφερειακές οργανώσεις, Πράσινα Κόμματα Πολιτειών αλλά και μεμονωμένα μέλη.

Το 1995, ο Ralph Nader αποδέχτηκε τη θέση του προεδρικού υποψηφίου, εκπροσωπώντας βασικά το συγκεκριμένο κόμμα και κατάφερε να συγκεντρώσει στις εκλογές του 1996 το 0,7% των ψήφων. Λίγο μετά, αντιπρόσωποι 13 Πράσινων Κομμάτων Πολιτειών ενώθηκαν για να σχηματίσουν την Ένωση Πράσινων Κομμάτων Πολιτειών (ASGP), έχοντας ως πιο εστιασμένο στόχο την εκλογή Πράσινων υποψηφίων σε όλα τα εκλογικά επίπεδα (τοπικό, πολιτειακό, ομοσπονδιακό). Το 2000, η ASGP έχρισε και πάλι τον Nader ως προεδρικό υποψήφιο, ο οποίος τα πήγε πολύ καλύτερα, με 2,7% των ψήφων (2,9 εκατομμύρια ψήφοι). Από την προεκλογική περίοδο ήδη, διαμορφώθηκε μια πρόταση (Boston Proposal) για αναδόμηση των δύο οργανώσεων, με την ASGP να εστιάζει περισσότερο στις εκλογές και τους G/GPUSA στην επεξεργασία και ανάδειξη επιμέρους ζητημάτων. Η πρόταση έγινε δεκτή από την ASGP αλλά όχι και από τους G/GPUSA (στο επεισοδιακό συνέδριο των οποίων αποχώρησαν πολλά μέλη). Η ASGP τότε άλλαξε το όνομά της σε Green Party of the United States (GP-US), δέχθηκε πολλά αποχωρήσαντα μέλη από τους G/GPUSA (τα οποία δημιούργησαν την Green Alliance ως νέο μέσο για κινηματική πολιτική), διατήρησε κάποιες από τις δομές των G/GPUSA και τελικά ορίστηκε ως η επίσημη Εθνική Εκλογική Επιτροπή του Πράσινου Κόμματος από την Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή (FEC), το 2001. Έτσι, η εξέλιξή του ακολούθησε αυξητικές τάσεις, αντίθετα από τους G/GPUSA που συρρικνώθηκαν εντυπωσιακά. Από τότε, τα δύο σχήματα δεν έχουν καμία οργανωτική σχέση μεταξύ τους.

www.greenparty.org
Οι G/GPUSA σήμερα είναι μια μικρή κινηματική, εκπαιδευτική, «πανεθνική μη-κερδοσκοπική οργάνωση» (και όχι ένα πολιτικό κόμμα), που βασίζεται πάντα στις 10 Αρχές-Κλειδιά. Το 2005, της αφαιρέθηκε η δυνατότητα εκπροσώπησης πολιτικού κόμματος από τη FEC. Όσα μέλη παρέμειναν, πάντα επέμεναν στην οργάνωση σε τοπικό επίπεδο και αντιστέκονταν στη δημιουργία Πολιτειακών Πράσινων Κομμάτων. Άλλωστε, από την ίδρυσή του και από την επιλογή του ονόματος, είχε γίνει προσπάθεια συμβιβασμού ή συνεργασίας μεταξύ όσων έδιναν έμφαση στη μη-εκλογική οικοδόμηση του κινήματος και εκείνων που ήθελαν έντονη συμμετοχή σε εκλογές. Έτσι μία από τις κυρίαρχες αρχικές πεποιθήσεις ήταν και το ότι μέχρι να δημιουργηθεί μια ευρεία αμεσοδημοκρατική βάση, οι συνθήκες δεν θα είναι ώριμες για επιτυχή εκλογική δραστηριότητα, παρά μόνο σε τοπικό επίπεδο. Πολλά μέλη που αποχώρησαν πάντως, κατηγορούν τον κεντρικό πυρήνα της οργάνωσης για εκμετάλλευση του ονόματος και αυταρχικές τακτικές. Το σημαντικό οικο-πολιτικό περιοδικό Synthesis/Regeneration (http://greens.org/s-r/) συνεχίζει να εκδίδεται από τους G/GPUSA, όπως και η εφημερίδα Green Politics. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι μια από τις δύο προτάσεις για τη μελλοντική εξέλιξη του συγκεκριμένου σχήματος δέχεται ότι η σημαντικότερη συνεισφορά του είναι η εκδοτική του δραστηριότητα και γι’ αυτό προτείνει τη συνέχισή του ως μια εκδοτική συλλογικότητα, ώστε να πάψει να λειτουργεί ανταγωνιστικά ως προς το έτερο σχήμα του GP-US.

www.gp.org
Το νέο και ενισχυμένο σχήμα των GP-US δοκιμάστηκε, σε πολύ δύσκολες συνθήκες πόλωσης, στις πρόσφατες εκλογές του 2004. Αναπτύχθηκαν αρκετές προτάσεις εκλογικής στρατηγικής:
α) ανεξάρτητη και δυναμική προεκλογική εκστρατεία σε όλες τις πολιτείες,
β) διεκδίκηση μόνο των «ασφαλών» πολιτειών,
γ) διαφοροποιημένη στρατηγική, όπου θα εξετάζονταν κάθε πολιτεία ξεχωριστά.
Ο Nader δήλωσε ότι δεν θα ζητούσε το χρίσμα του κόμματος αλλά θα κατέβαινε ως ανεξάρτητος υποψήφιος, για να τροποποιήσει αργότερα κάπως τη θέση του, ζητώντας περισσότερο την υποστήριξη του κόμματος (αλλά και άλλων μικρών κομμάτων) και όχι το επίσημο χρίσμα. Πολλοί Πράσινοι αποδέχτηκαν αυτή την προοπτική και το στέλεχος του κόμματος Peter Camejo, δέχτηκε τη θέση του υποψήφιου αντιπροέδρου του Nader. Η κυριότερη αντίθεση προήλθε από τον David Cobb, που υποστήριζε την τρίτη από τις προαναφερθείσες προτάσεις και υποσχέθηκε μια εκστρατεία προσανατολισμένη στην ενίσχυση του κόμματος. Τελικά πήρε το χρίσμα σε δεύτερη ψηφοφορία και με 408 ψήφους, έναντι 308 που δεν ήθελαν να δοθεί χρίσμα σε κανένα (οι περισσότεροι εκ των οποίων υποστήριζαν τη στρατηγική των Nader και Camejo) και 51 που ήθελαν άλλους υποψήφιους ή απείχαν. Στις εκλογές ο Cobb συγκέντρωσε 120.000 ψήφους (0,1%) και 460.000 ο Nader (0,5%). Παρά το γεγονός ότι συνεχίζεται πολύ ζωηρή η συζήτηση για τη θέση του κόμματος εντός ενός δυσλειτουργικού εκλογικού συστήματος, η ενότητά του δεν φαίνεται να απειλείται και οι προοπτικές του φαίνονται ευοίωνες για την εξάπλωση των οικολογικών ιδεών.

www.campusgreens.org
Πρόκειται για κάτι σαν τη νεολαία των Πράσινων GP-US. Είναι μια πανεθνική φοιτητική οργάνωση, αφοσιωμένη στην οικοδόμηση ενός κινήματος με ευρεία βάση, στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση των ΗΠΑ. Έχουν ως βάση τις 10 Αρχές-Κλειδιά του Πράσινου Κόμματος (GP-US) και μέλη από όλους τους τομείς της πανεπιστημιακής κοινότητας και όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης. Παρέχουν στα μέλη τους την υποστήριξη και τους πόρους που χρειάζονται για να γίνουν αποτελεσματικοί παράγοντες κοινωνικής αλλαγής, ενδυναμώνοντάς τους για να οικοδομήσουν μια κοινωνία βασισμένη στην άμεση δημοκρατία, την οικολογία και τη μη-βία.

Υ.Γ.: Στις 23.1.06 διεξάγονται εκλογές στον Καναδά, όπου το Πράσινο κόμμα είχε εξασφαλίσει το 4,3% των ψήφων στις εκλογές του 2004 (περί τις 580.000 ψήφους) και είναι το πέμπτο κόμμα. Δημοσκοπήσεις προβλέπουν ακόμη και διπλασιασμό των ποσοστών του. Η σχετική ιστοσελίδα είναι: http://green.ca/

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top